Awokado w Manoa

Awokado w MANOA Green Resto Bar

Awokado to prawdziwa gwiazda na Instagramie. Ten mały,  egzotyczny i nieoczywisty w smaku owoc ma już prawie 10 milionów użytych hashtagów na świecie. Co czyni go tak sławnym? Najprawdopodobniej smak, właściwości oraz nieprawdopodobna fotogeniczność. Jest tak uniwersalny, że można z niego przyrządzić wszystkie rodzaje dań, zaczynając od śniadania, przechodząc przez sałatki, a kończąc na deserze. Spokojnie można określić go mianem superfoods, ponieważ zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi, a kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu. Jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz zawiera sporo witamin E, A i C, które mają działania przeciwnowotworowe. Dodatkowo znajdziemy w nim witaminy z grupy B, a w szczególności kwas foliowy. Dzięki tym wszystkim właściwością awokado warto włączać do codziennej diety, która na pewno dzięki temu stanie się bardziej zdrowa i zrównoważona.

Awokado w Manoa

W resto bar na Zabłociu stawia się na pyszne, ale i zdrowe dania. W związku z tym nie mogło zabraknąć superfoodsa jakim jest awokado. Na co dzień możesz dodać go, komponując własną tortillę lub sałatkę. Jego uniwersalny smak na pewno będzie pasował do innych składników twojego dania. Dodatkowo awokado pojawia się u nas w koktajlach, daniach lunchowych oraz w śniadaniach. Zauważyłeś, że w Manoa awokado leży razem z pestką? To dlatego, że pestka zapobiega naturalnemu procesowi jakim jest zmiana koloru owoca, tuż po pokrojeniu go. Śmiało możesz ten patent wykorzystać również w domu J. Dobrze sprawdzi się również skropienie awokado sokiem z cytryny lub limonki. Chciałbyś również dowiedzieć się jak to jest, że w Manoa Resto Bar zawsze dostajesz idealnie dojrzałe awokado? Zdradzimy Ci nasze sekrety J. Kupując ten owoc musisz zwracać uwagę, aby był on miękki w dotyku (ale nie za bardzo). Pamiętaj, że istnieje odmiana Hass, która jest czarna po dojrzeniu. Jeżeli zdarzyło Ci się jednak kupić niedojrzałe awokado umieść go obok jabłka. Ma ono właściwości przyspieszające dojrzewanie innych owoców. Zamiast tego możesz również umieścić swój owoc w papierowej torebce lub trzymać kilka dni w temperaturze pokojowej. Jeżeli jest już dojrzałe, przechowuj je w lodówce.

Składniki odżywcze w awokado

Wartości odżywcze awokado (w 100 g).

Wartość energetyczna – 160 kcal Ryboflawina – 0,130 mg Wapń – 12 mg
Białko ogółem – 2,00 g Niacyna – 1,738 mg Żelazo – 0,55 mg
Tłuszcz – 14,66g Witamina B6 – 0,257 mg Magnez – 29 mg
Węglowodany – 8,53 g (w tym cukry proste 0,66) Kwas foliowy –  81 µg Fosfor – 52 mg
Błonnik – 6,7 g Witamina A – 146 IU Potas – 485 mg
Witamina C – 10,0 mg Witamina E – 2.07 mg Sód – 7 mg
Tiamina – 0,067 mg Witamina K – 21,0 µg Cynk – 0,64 mg

Co jeszcze warto wiedzieć o awokado?

  • Czy wiesz, że istnieje około 118 odmian awokado na całym świecie? To bardzo dużo, choć w Krakowie znajdziemy tylko kilka.
  • Jest to owoc, który znany jest już od co najmniej 7000 lat przed naszą erą, ale do Europy trafił dopiero w XVII wieku, dzięki Anglikom.
  • Awokado jest zakwalifikowane jako jednonasienna jagoda, a drzewo na którym rośnie ten owoc może osiągnąć wysokość nawet 20 metrów.
  • Oryginalnie pochodzi z Meksyku, gdzie nazywali go Ahuacuatl, co w języku Azteków oznacza “drzewo, na którym rosną jądra”. W Polsce czasem nazywany jest też smaczliwką. A z powodu swojej chropowatej, zielonej skórki mówi się na niego również gruszka aligatora.
  • Aby łatwo obrać awokado wystarczy naciąć go wzdłuż, zatrzymując nóż na pestce. Potem należy chwycić owoc po obu stronach I przekręcić każdą połowę w przeciwnym kierunku. W pestkę wbić nóż I również przekręcić, tym sposobem wyjmując ją. Na koniec wystarczy wydrążyć miąższ łyżką.
  • Awokado można wykorzystywać również w kosmetologii, ponieważ regeneruje i łagodzi skórę.

Scroll to top